Witte eetkamertafel versus interieurstijlen

Dat gaat zeker opvallen, als je een witte eetkamertafel je huis binnenbrengt. Zou dat niet te ziekenhuisachtig gaan lijken, wellicht heel erg gladjes? Komt zo’n spiegelende tafel niet iets te klinisch over? Vragen, vragen. Want het is logisch dat je even gaat nadenken voordat je een witte eettafel aanschaft. Daar zie je toch ook elk vuiltje op? En hoe zal zo’n tafel zich verhouden in jouw eigen interieurstijl. Past dat wel? In dit artikel komen zes geliefde interieurstijlen aan de orde waar we dan de witte eettafel mee combineren. Lees maar hoe dat gaat uitpakken.

Industriële stijl of Scandinavische?

Een witte eettafel gaat echt opvallen in een interieur dat in industriële stijl is neergezet. In dit geval heb je dan wel een tafel nodig met een metalen frame. Het blad zelf is dan van beton. De ruwheid van het beton krijgt een luchtig effect door de kleur wit. Zo past een witte eettafel prima in een industrieel interieur. Daar bijna lijnrecht tegenover halen we even de Scandinavische woonstijl naar voren. Ook hier is een witte eettafel geen probleem. Wel heb je slanke poten onder je blad nodig; het blad zelf moet in deze stijl mat zijn, dus weinig tot geen glans hebben. 

Eclectisch tegenover klassiek

Hoe verhoudt zich een eclectisch interieur tot een witte tafel. Nou… dat wordt een fijn rustgevend punt. De tafel geeft de drukke intensiteit van deze stijl een voornaam rustpunt. Door het wit komt de tafel naar voren als een ‘pauze’ in de drukte eromheen. En zo’n tafel in een klassiek interieur? Dat is ook niet verkeerd, alleen mogen de poten nu wel wat gedetailleerder, bijvoorbeeld met houtsnijwerk gesierd. Rond die witte eetkamertafel kunnen dan het beste zachte en luxe stoelen gegroepeerd. Zo krijgt de witte tafel ineens een vorstelijk karakter en benadrukt die alleen maar de klassieke interieurstijl.

Een witte eetkamertafel in landelijk of minimalistisch interieur

Ga je een witte tafel in een landelijk interieur plaatsen, dan proef je meteen pure harmonie. Let op, de tafel moet dat wel van hout zijn en voorzien van een witte afwerking. Zo krijg je dat vleugje rustieke sfeer. Met gestoffeerde stoelen rond zo’n tafel en een mand met bloemen op het blad maak je het helemaal af. Dan schuiven we nu de tafel naar een ruimte die een minimalistische woonstijl heeft. Geen probleem om hier een witte eettafel kwijt te kunnen. Alleen predikt de stijl wel ‘less is more’, dus de tafel moet zo strak mogelijk vormgegeven zijn. De poten worden slank gehouden en het blad is in effen wit uitgevoerd. Zet niet teveel spullen op het blad. Want het zich uitstrekkende, nergens doorbroken wit geeft de kamer dan de serene sfeer waar het minimalisme bekend om staat.

De schittering van de witte eetkamertafel

Een witte eettafel kan dus in veel stijlen goed uitkomen, als de randvoorwaarden maar kloppen. Ga vooral uit van de werking van het wit. Stel, je hebt een grenen tafel waar slechts een doorschijnend laagje witte lak op is gezet, dan past zo’n tafel perfect in een landelijk interieur. In een modern interieur echter moet het blad flink spiegelen, dus mag het vol wit gelakt. Zo krijg je die ‘moderne’ schittering. Het weerkaatste licht kan echter ook teveel schitteren en dat gaat storen. Dan kun je de witte eetkamertafel, indien hij verder uitstekend bij je interieur past, gaan verzetten zodat invallend daglicht of lamplicht minder prominent wordt weerkaatst door het blad.